Hoe blijf je veilig en productief werken in hippe koffietentjes

Cafeïne en gratis wifi zijn een effectief recept voor productiviteit. Daarom breng ook jij waarschijnlijk veel werktijd door in handige koffietentjes. Misschien om het kantoor te ontsnappen, of misschien is het café wel je kantoor… Onderstaande tips helpen je om veilig en productief te blijven.

Bron: Computertotaal

1. Scan je omgeving

Voordat je je kop koffie ergens neerzet, kijk eens goed naar de locatie van je tijdelijke kantoor. Is het te dicht bij de deur? Te ver van het toilet? Precies onder een ventilator die ijskoude lucht blaast? Ongemak en afleidingen zullen je productiviteit belemmeren. Aarzel niet om te vragen of je een tafel kunt delen. Andere telewerkers begrijpen dat dat hoort bij het werken in een openbare ruimte. En zorg ervoor dat je een jas of trui meeneemt die je over je stoel kunt hangen om je plaats bezet te houden.

2. Energie

Of je nu een laptop, hybride, of een tablet gebruikt, de batterij moet lang genoeg meegaan. Als je van plan bent om veel van op afstand te werken, investeer dan in een laptop met één van de nieuwe Haswell processors van Intel – deze hebben een veel langere batterijduur dan hun voorgangers Ivy Bridge – of gebruik een energiezuinige tablet in plaats van een traditionele laptop.

Ben je van plan om meer dan enkele uren te blijven zitten, breng dan een oplader mee. De meeste horeca die gratis wifi aanbieden geven klanten ook de mogelijkheid om hun apparatuur in een stopcontact te pluggen. Maar dan moet je natuurlijk wel een zitplaats in de buurt van een stopcontact zien te vinden. Als de stopcontacten allemaal in gebruik zijn en je batterij dreigt leeg te lopen, vraag dan aan een beter gesitueerde persoon of je zijn of haar stopcontact even mag gebruiken.

3. Wees op je hoede voor gratis wifi

Eén van de belangrijkste trekpleisters van Starbucks en soortgelijke horeca is hun gratis wifi. Bijna overal kan je gratis WIFI gebruiken, maar hoe veilig is dat nu eigenlijk? En hoe kun je het veiliger maken?

Natuurlijk is het geen probleem als je alleen maar wat websites bekijkt. Ze kunnen alleen dan wel zien wat je bekijkt, maar meestal is dat geen probleem. Het wordt pas echt vervelend als ze je wachtwoorden of je creditcard gegevens kunnen achterhalen.

Het maakt trouwens niet zoveel uit of een openbaar WIFI netwerk een wachtwoord heeft of niet. Het enige verschil is dat je een wachtwoord moet hebben om het netwerk verkeer te kunnen lezen. Maar als jij het wachtwoord kan krijgen, dan krijgen andere mensen het ook! Als je alleen maar wat rond surft, maakt het wellicht niet zoveel uit dat andere mensen mee kunnen lezen. Zo lang je maar nergens inlogt. Maar vergeet niet dat in de achtergrond je mailprogramma misschien wel automatisch controleert of er mail is?

Plan B

Maar waar je ook gaat zitten, in de meeste gevallen geldt de regel “je krijgt waar je voor betaalt” – dus je moet niet van gratis wifi afhankelijk zijn voor de ondersteuning van een kritieke videoconferentie voor het bedrijf. Zorg er op zijn minst voor dat je een betrouwbaar Plan B hebt – zoals het gebruik van een 4G-smartphone, tablet, of hotspot – voor netwerkconnectiviteit in een handomdraai.

De meeste mobiele apparaten kunnen via wifi andere apparaten verbinding laten maken en de mobiele dataconnectie delen, en de draadloze aanbieders bieden toegewijde mobiele hotspots die hetzelfde doen. Maar houd in gedachten dat het gebruik van je smartphone of tablet als wifi hotspot data uit je mobiele pakket verbruikt.

4. Houd het veilig

SSL maakt openbaar WIFI veiliger

Je moet dus echt wat meer doen om openbaar WIFI veilig te gebruiken! Als je email wilt checken op een openbaar WIFI netwerk, gebruik dan mail welke gebruik maakt van SSL. SSL is een extra beveiliging wat zorgt voor een versleuteling van je gegevens. Dus veilig. Kies dan wel een mailprogramma uit wat complete SSL gebruikt voor het inloggen én je berichtenverkeer zodat anderen ook niet jouw emailberichten kunnen lezen. Bij mixed mode SSL gaat het inloggen via SSL maar zodra ingelogd bent en je mail leest, is de SSL beveiliging weg zodat iedereen je berichten kan lezen. Bedrijfsemail zoals Outlook Web Access heeft complete SSL en bij GMAIL kun je ook SSL instellen. Standaard staat het uit maar instellen is best simpel: GMAIL SSL instellen instructie.

Creditcards betalingen bij reguliere webwinkels vinden altijd plaats met SSL beveiliging. Theoretisch zijn je creditcards gegevens dan wel veilig. Probleem is echter dat de meeste mensen niet goed opletten. Veel gebruikers negeren bijvoorbeeld waarschuwingsschermen of kijkt niet goed naar de schermen. Op een openbaar netwerk ben je kwetsbaar voor de zogenaamde ‘man in the middle attack‘. En veel webwinkels hebben wel SSL op de betalingen, maar niet op de rest van de website zodat iedereen kan zien wat je bekijkt.

Overigens zijn betaalde hotspots niet per definitie veiliger dan gratis openbare wifi hotspots. Vaak zit er alleen maar SSL op voor het inloggen (en betalen) en is de rest zonder beveiliging waardoor iedereen op het netwerk je dataverkeer kan ontcijferen.

Nog veiliger WIFI met VPN

Dus als je echt veilig op een openbaar WIFI hotspot wilt werken, moet je toch meer aan je beveiliging doen. De oplossing is een VPN-verbinding. VPN staat voor Virtual Private Network en zorgt voor een beveiligde ‘tunnel’ van je computer naar een server die je vertrouwt. Al je internetverkeer wordt dan versleuteld door het VPN, en iemand die je netwerkverkeer op het openbare netwerk afluistert, zal dan enkel de versleutelde VPN-gegevens zien. Overigens klinkt VPN moeilijker dan het is. Je kunt het gewoon als dienst afnemen en het werkt heel simpel. Je maakt verbinding met je VPN dienst en zodra je daar ingelogd bent, kun je internetten. Pas wel even op dat je past internet nadat je ingelogd bent op de VPN dienst (dus automatisch inloggen uitzetten!).

Vergeet niet je portemonnee

Je verliest eenvoudig contact met je omgeving wanneer je geconcentreerd met iets bezig bent, maar vergeet niet om je tas, portemonnee, en andere spullen in de gaten te houden. De winkelier is niet voor jouw spullen verantwoordelijk en niet aansprakelijk als ze gestolen worden.

5. Breng een headset mee

Als je in een café werkt, heb je te kampen met het lawaai van allerlei conversaties, sissende espressomachines, en barista’s die driedubbele lattes zonder schuim omroepen. Al deze achtergrondgeluiden zorgen ervoor dat je telefoon- en videogesprekken minder duidelijk klinken. Breng een ruisonderdrukkende headset mee, zoals de Jabra 920 of Plantronics Rig, om voor duidelijke communicatie te zorgen.

Zelfs als je alleen van plan bent om je door een aantal documenten heen te werken kun je voordeel hebben van het gebruik van oordopjes of een hoofdtelefoon om te relaxen met wat muziek terwijl je werkt, of om achtergrondgeluiden te dempen.

Tot slot, houd rekening met andere klanten. Ze willen jou niet eindeloos horen praten over kwartaalrapportages, dus als je weet dat je een oproep krijgt waarbij je moet presenteren of veel moet praten, werk dan vanuit huis.

Reacties:

Johannes Sudibyo, 11 april 2014

Super tips,
dank u wel

Deel uw ervaring: